Het plan

Natuurpark De Kemp wordt een vrij toegankelijk natuur- en speelpark aan de rand van het dorp. Een groen gebied met een voedselbos, waterelementen en een grote diversiteit aan planten, struiken en bomen. Er komen wandelpaden, natuurlijke speelmogelijkheden voor kinderen en plekken waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

Het natuurpark is gepland pal tegenover de kerk van Egchel en wordt zo’n drie hectare groot. Het grootste deel van de benodigde grond is eigendom van Pieter Wijnen. Hij stelt twee grote percelen beschikbaar. Hieronder is precies te zien waar (tegenover de Jacobusstraat) het natuurpark gaat komen.

 

1 Wandelpad
2 Perceel Wijnen 1
3 Perceel Wijnen 2
4 Verenigingslokaal schutterij
5. Perceel Van Schaijk
6. Egchelbeek (blauwe streep)

Hoe het allemaal begon: de droom van Nel

Nel Manders (*1957) is geboren en getogen in Egchel en runde jarenlang Egchels enige café. Ze herinnert zich hoe ze als kind in de jaren zestig buiten speelde in de bossen en in De Kemp, het van oorsprong natte gebied grenzend aan het dorp tegenover de Jacobusstraat. Hoe de kikkers in de vennen bij de ‘Kattestert’ ‘s avonds oorverdovend kwaakten. Hoe ze in de zomer veldboeketten plukte voor haar moeder en verstoppertje speelde tussen de opgeschoten wilgenstruiken met ‘kattemieskes’. En hoe ze  ‘s winters schaatste op het dichtgevroren water.

Het is haar droom om De Kemp in ere te herstellen… en nog mooier te maken!
Een natuurpark in Egchel, voor en door Egchel, met een voedselbos, een meanderend beekje met kikkervennen en een passende biodiversiteit. Maar ook met een centrale plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of picknicken aan picknicktafels. Een park voor kinderen, met een avontuurlijk en educatief speelbos met belevingspad. Waar ze hutten kunnen bouwen, klimmen en klauteren, en mooie dingen leren over de natuur. Een eigen, uniek stukje natuur weer terug in Egchel. Waar iedereen op zijn of haar manier van mag genieten, alle generaties samen. Een plek die de gemeenschap verbindt.

Dat is de droom van Nel… en die gaan we waarmaken!

Actuele stand van zaken

Op 17 maart heeft Arcadis Landschapsarchitecten onderstaand conceptontwerp voor het natuurpark gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een druk bezochte informatiebijeenkomst voor heel Egchel, in gemeenschapshuis ‘t Erf.

De reacties waren zonder uitzondering positief. Veel aanwezigen kwamen nog met suggesties en tips. We gaan snel bekijken welke ideeën we kunnen meenemen in het definitieve ontwerp, dat deze lente klaar moet zijn. Ondertussen gaan we verder met fondsenwerving en het verder uitbouwen van onze organisatie, o.m. door het werven van vrijwilligers. Het streven is om nog dit jaar een begin te maken met de eerste fase van de aanleg.

Kijk voor actueel nieuws over Natuurpark De Kemp ook op onze Facebookpagina.